Mine Ecotrail-tips

I år arrangeres Ecotrail Oslo lørdag 20. mai. Distansene er 10 km, 20 km, 20 km nordic walking, 30 km, 45 km og 80 km.

Er du med for første gang? Da kan jeg gi deg noen tips.

Før Ecotrail Oslo i fjor skrev jeg et blogginnlegg der jeg kom med råd og tips for løpet. Fikk såpass god respons på det at jeg velger å lage en versjon i år også 🙂 Og skal også blogge om løypa – om ikke minutt for minutt – så litt detaljert. Følg med 😉

Jeg deltok på 45 km i 2015, og i fjor klinket jeg til med 80 km. Jeg skal blogge mer om løypa ganske snart. Men først noen praktiske råd og tips.

Ecotrail ble i 2015 arrangert i Oslo for aller første gang. Løpstraseen ligger for det meste på grusveier og sti i marka, men du befinner deg hele tiden tett inntil byen. Nytt i år er at målgang er ved S.A.L.T rett vis a vis Havnelageret.

De praktiske spørsmålene før et løp er mange, og spesielt dersom du skal delta for første gang: Hva skal man kle på seg, hvilken sekk skal man ha, hva skal man ha oppi sekken. Og ikke minst, hvilke sko skal man bruke?

Svarene er noe ulike alt etter om du skal løpe 80 km, 45 km, 30 km, 20 km eller 10 km.

For å ta 10 km først: (Denne distansen er forøvrig ny av året.) Da trenger du kun vanlige asfalt-sko. Det vil si sko du løper med på asfalt. Bruk sko du er trygg på, ikke prøv noe nytt under løpet. I utgangspunktet trenger du ikke sekk eller drikke på denne distansen, men noen liker å ha med drikke på svært varme dager 😉

20 km: Traseen starter ved Fossum, går nedover Lysakerelven mot Bygdøy og langs Frognerkilen mot sentrum. På denne korteste varianten av Ecotrail er det svært lite teknisk sti (kun litt ved Lysakerelven), det er heller ikke mye stigning. Etter Bogstadvannet går det for det aller meste nedover, før det blir rimelig flatt fra Lysaker og inn til byen og målgang ved Operaen.

I Ecotrail løper du med sekk. Men i den korte traseen tviler jeg på at sekk er nødvendig, hvis det da ikke skulle bli ekstremt varmt – og du trenger vann fra drikkeblære. Normalt bør et drikkebelte være tilstrekkelig.

Bekledning på 10 og 20 km er væravhengig, du trenger ikke lange tights som beskytter mot rifter fra skog og kratt, for eksempel. Her beveger du deg i ganske greit terreng, og siste delen er nokså urban. Også på de lengre distansene er det greit å velge klær etter temperatur. Du får ikke særlig mye nærkontakt med buskaset.

30 km-distansen. Distansen starter ved Sørkedalen IL, og følger dermed 45 km-ruta derfra og inn. De fleste vil nok foretrekke mer drikke her, men drikkebelte kan fortsatt være tilstrekkelig. Eventuelt sekk med drikkeblære.

Så over til 45 km: Her er det greit med drikkesekk. Og her har jeg lært litt av erfaring: Ha lettest mulig sekk. Du trenger ikke ha med mye mat, bare småting – og du trenger ikke ta med klær annet enn max en tynn trøye/jakke. Hvor mye vann du skal fylle i vannblæra til sekken blir individuelt og avhengig av været – men prøv å test det ut på trening og husk at du kan fylle på underveis. Det er tungt å løpe med en overfylt sekk.

Påbudt innhold i sekken er minimum en halv liter drikke, samt ernæring og ID.

Husk å lagre telefonnummeret til løpsarrangøren på mobilen, i tilfelle du må ringe og ha hjelp til noe, eller må bryte (la oss håpe du slipper det).

Min erfaring er at du spiser mindre enn du tror, du drikker mindre enn du tror – og du svetter mer enn du tror. Så minimalisme er stikkordet.

Men igjen, temperaturen på løpsdagen blir en viktig faktor.

45 km-traseen går fra Midstubakken, Holmenkollen og opp til Tryvann, mot Wyllerløypa og videre innover i Sørkedalen, før du kommer ned mot Bogstadvannet og følger 20 km-løypa inn til byen. Heller ikke dette partiet er spesielt teknisk krevende, og du trenger ikke terrengsko. Du trenger sko du tåler å løpe langt i. Hybrid kan gå, det vil si sko som kan brukes både på asfalt og terreng. De har jevnt over mer demping og støtte enn rene terrengsko med tynn såle.

For alle tre distansene gjelder at det er en del kilometer asfalt mot slutten, og det er vondt for beina å løpe på asfalt i terrengsko eksempelvis Inov8 som jeg (blant annet) har…

Jeg løper trolig i Altra Olympus, som er en terrengsko som har mye demping – og dermed funker bra på grus- og asfaltpartiene. Dersom du er fristet til å prøve Altra anbefaler jeg det sterkt, men vær obs på at dersom du velger å gå for disse skoene bør du venne føttene til nulldrop i god tid før løpet. (Nulldropp = at skoene er helt flate. Asics har feks ganske høyt drop: De er bygd opp bak i hælen).

Konklusjon: På alle distanser er det helt ok med vanlige løpesko (asfaltsko), eventuelt terrengsko som også passer til asfalt/grus (hybridsko).

Når det gjelder mat tenker jeg at du tar med det du er vant til å spise under løp. Jeg synes bananer og brødskiver funker bra, og du kan få ny energi med gels i flytende form eller mer faste «vingummi»-varianter. Test ut på trening!

Det jeg husker best fra i fjor er at det er et flott område å løpe i. Og de siste 8-9 km på asfalten inn til byen går saaaaakte med blytunge bein. Men det hjelper å se løypa for seg, så bor du i nærheten: Ut og løp i traseen. Og bor du et stykke unna: Studer løypa nøye på nettet, google og les blogger. Det du vet har du godt av.

***

Og som en kuriositet. Her er det jeg skrev i blogginnlegget mitt før Ecotrail i 2016:

«De som skal løpe 80 km stiller jo i en helt annen liga. Jeg tar av meg løpecapsen og bøyer meg nesegrust i støvet (eller hva det heter) for disse kvinner og menn. De hardbarka ultraløperne vet jo best selv hva de trenger, så tror ikke jeg bruker spalteplass på det ;-)»

I fjor ble jeg plutselig en av de hardbarka ultraløperne selv! Om enn ikke så hardbarka. Men ett sted skal en jo starte.

***

Lykke til til alle uansett distanse. Ecotrail blir gøy! Og slitsomt, utfordrende og utmattende. Men husk, mest gøy!

***

10 km: Start kl.13, Sollerudstranda

20 km: Start kl. 13, Fossum

30 km: Start kl. 13, Sørkedalen IL.

45 km: Start kl. 13, Holmenkollen (Midtstubakken). I mål senest kl. 22.

80 km: Start kl. 09, Elgsletta. I mål senest kl. 23.

***

Ecotrail 80 km. Ved Fagervann.
Reklame

2 kommentarer om “Mine Ecotrail-tips

  1. Fatter ikke hvordan du klarer løpe 80 KM! Respekt. Har løpt 6 maraton og 10 halvmaraton. Kunne godt tenke å prøve meg på et ultraløp. Hva vil du anbefale i så tilfelle?

    Likt av 1 person

    1. Hei Ingrid! For meg funket det å ha mange kilometer i beina før løpet (men hvile også, selvfølgelig) – og på 80 km og terrengløp generelt går man jo mye… I alle oppoverbakker stort sett. Blant annet. Et ultraløp jeg kan anbefale er Romeriksåsen på langs 24. juni. Det er ganske tøft terreng med en del myr, men et flott løp 🙂 Ellers er det jo Ecotrail, selvfølgelig, men det er jo allerede på lørdag 🙂

      Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s