Tips for vinterløping

img_0602

Vinteren er kommet, og mange lurer på hvordan man skal kle seg for ikke å fryse – eller skli på glatta. Her kommer noen råd til bekledning og fottøy:

SKO: Når det kun er snø funker terrengsko bra, dvs sko med kraftig mønster i sålen og (ofte) lite demping. Snøen demper godt, og du får feste. Dersom du ikke har terrengsko kan jeg anbefale Altra eller Inov8 som aktuelle merker, men valg av sko er veldig individuelt. Altra har dessuten flere modeller med mye demping 🙂 Min favoritt er Altra Olympus som jeg blant annet løp Ecotrail 80 km med. Nå er det også kommet en ny terrengskomodell fra Altra som heter Lone Peak, og den virker svært lovende!

Når det blir mer isete på bakken er piggsko eller brodder nyttig. Du kan få pigget et par gamle sko (eller nye!) som du liker og som du vet passer deg. Dette koster 300,- på Løplabbet og de fleste andre sportsforretninger. Piggene kan tas ut igjen. Et lite forbehold om at ikke alle såler passer for pigging. Men ta de med og hør.

Piggsko kan være tunge og stive, men det finnes gode modeller dersom du prøver deg litt frem. Her må du raskt ut med rundt 1500-2000 kroner, så pigging av gamle sko kan være en god løsning dersom du er noe usikker på hvilke piggsko du evt vil gå for. Og dersom du er en ganske fersk løper.
Brodder er også et fint alternativ. Fordelen med brodder er at de kan kippes av og på etter føret. Minuset er at det kan føles hardt å løpe med.

BEKLEDNING: Hvor mye du skal kle på deg er veldig individuelt etter hvor varm du blir. Men dersom du tar i godt blir du varm av å løpe. Trikset er å ikke stå for mye i ro Ull eller superundertøy innerst, og en vest eller løpejakke utenpå. Jakken bør puste godt, og dette merker du godt etter økten: Er jakka våt inni puster den ikke bra. Da blir du klam og fryser lettere. Så en jakke må man ofte investere litt i for å få god kvalitet.

Mange sverger til nettingtrøye a la bestefar innerst, før ulla/superundertøy. Dette for at det blir pusterom mellom lagene. Jeg har ikke prøvd det selv, men anbefaler ullsingletene fra Pierre Robert som du får kjøpt i dagligvarebutikker. De funker under julebordsantrekket også

Vanlig tights med lange ullunderbukser under funker bra. Evt termotights eller skibukse på de kaldeste dagene. Det er mange som sverger til ulltruse også på de aller kaldeste dagene. Alt hjelper

Buff (gjerne av ull på de kaldeste dagene), lue/pannebånd og hansker er også et must.
Løpesokker med noe ull i er bra. Jeg sverger til tåsokker fra Injinji, da får hver tå sitt eget rom – og på lengre turer ungår du blemmer og sår. Trail-modellene synes jeg er best.

Tykke ullsokker blir ofte for trange i løpeskoene. For å holde ankel og nedre legg varm kan man bruke leggvarmere/raggsokker som er klippet av. Dette kan være greit for de som sliter med skader/stivhet i dette området.

Har jeg glemt noe? Sikkert! Men dere får bare prøve dere frem. Som hovedregel er det lett å kle på seg for mye. Du SKAL fryse de første 1-2 kilometerne Så blir du gradvis varmere, og det kjennes greit.

Lykke til!

PS! Kom gjerne med DINE tips til å holde varmen på løpetur om vinteren 🙂

img_1027

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s