Tøy er ikke tøys

Er det så viktig å tøye ut, da?

Jeg hopper i dusjen, er så svett.

Ofte overhørt etter trening, kanskje spesielt utbredt blant løpere.

Men, øyh, folkens, tøy er ikke phøy! 😉

IMG_7402

 

Uttøying, stretching, avspenning – det er viktig for å unngå vondter, skader og for å øke bevegelighet.

Så sett av noen minutter etter løpeturen til tøying. Og tøy gjerne ellers gjennom uka også, du trenger faktisk ikke være oppvarmet først.

Har du en foamroller kan du bruke den et par-tre ganger i uken. Rull der det føles ekstra vondt og stivt.

Foamroller kalles «fattigmannsmassasje» siden dette er en slags massasje du kan utføre hjemme i din egen stue – iallefall gratis etter at du har kjøpt foamrolleren, som oftest ligger på 400-600 kroner 😉

Men innimellom bør du spandere på deg en skikkelig massasje hos fysioterapeut eller andre behandlere. Jeg har hatt veldig god erfaring med det.

Jeg er spesielt godt fornøyd med to behandlere jeg har vært hos det siste året: Christian Torp hos Torp & Co. i Hegdehaugsveien i Oslo, og Hedda Bakke hos Ortopedkirurgene i Sandvika.

Etter KK-mila i høst var jeg så heldig å vinne behandlinger hos Torp & co. De driver mye bedriftsmassasje, og har et samarbeid med blant andre ukebladet KK. Behandlingen her har vært dyptgående massasje på spesielt overkropp, jeg sliter med en vond rygg innimellom.

Nå nylig har jeg også begynt å få vondt i høyre arm. Spesielt triceps verker etter mange timer foran PC-en. Så da jeg bestilte time hos Torp & co nå sist var det for å fikse armen. Massasjen gjorde sykt vondt, men med vondt skal vondt fordrives. Som det heter.

Og det ble MYE bedre etterpå! Føltes som armen var helt fin. Nå, et par uker etter, kjenner jeg armen murrer litt igjen, men klarer å holde det mer i sjakk ved å redusere stillesittende PC-jobbing.  Det viktigste er faktisk å variere (også her), så jeg prøver å ligge på sofaen og lese korrektur, for eksempel 😉

Da jeg kom til behandlingen tenkte jeg at jeg har sikkert en betennelse i armen. Men jeg var innstilt på å fikse årsaken, derfor ringte jeg ikke legen for å få betennelsesdempende tabletter – men jeg ringte fysioterapeuten.

Christian Torp konstaterer at stram muskulatur (som jeg har) ikke alltid er betennelse, selv om han daglig har kunder som mener de har betennelser hist og her. Å finne en diagnose og ta piller for det er quickfix. La oss finne årsaken og fikse den. Endre uvaner, gjøre øvelser, gå jevnlig til behandling osv. Der var vi veldig enige 🙂

Den andre behandleren jeg har vært hos i år er Hedda Bakke. Hun er sykepleier og jobber hos Ortopedkirurgene i Sandvika. Jeg var der for å få innleggssåler i skoene, og ble henvist til Hedda pga støl og stiv kropp. Hedda lærte meg mange gode triks for å tøye selv. Hun utførte triggerpunktmassasje og tøying. Og hvilken tøying! Oh la la, jeg var helt mør etter timene hennes. Hun bøyde armer og ben lenger bakover og utover enn det jeg trodde var fysisk mulig.

På en av timene brukte hun kopping som jeg har vært borti tidligere, men kan ikke si at jeg husket det som SÅ smertefullt? Men igjen, med vondt skal vondt fordrives. Og etterpå føltes det som om jeg hadde trent knallhardt, løpt fem timer eller deromkring – og bare var salig og sigen og relaaaaaaaxed 😉

IMG_7395
Etter behandlingen var armen rødflammet og øm, men etter det første døgnet var smertene borte. Hurra!

Med massasje kommer du mye dypere inn i muskulaturen enn med en foamroller. Massasje øker sirkulasjonen og får musklene til å fungere bedre. Massasje frigjør lykkehormoner og reduserer stress. Så det kan lønne seg å gå til en behandler i ny og ne. Julegave til deg selv, kanskje?

Du kan også bruke massasje som en del av restitusjonen etter trening, som du ser i denne nyttige artikkelen i Runners World.

Lykke til! Og husk å senke skuldrene i den hektiske adventstida! Og pust med magen(e) 😉

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s